Αναλυτικά όσα είπε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. στο 10ο TaxForum

 

 Α.Α.Δ.Ε. – Ηλεκτρονικά βιβλία

Στα σημαντικά θέματα της εβδομάδος κατατάσσω την ομιλία του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στο 10ο TaxForum.
Ο κος Πιτσιλής αναφέρθηκε σε σημαντικές δράσεις της Ανεξάρτητης Αρχής οι οποίες ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι οποίες όπως σημείωσε, θα αλλάξουν το τοπίο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

Ηλεκτρονικά βιβλία και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Για το θέμα αυτό ο διοικητής δεν μας έδωσε πολλές λεπτομέρειες και δυστυχώς όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το πως ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Κος Πιτσιλής την λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.  [Γ. Πιτσιλής: Πως θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά βιβλία από το 2019].

Την προ περασμένη εβδομάδα όμως η ΑΑΔΕ ενημέρωσε τις εταιρίες λογισμικού, αλλά και κάποιους παραγωγικούς φορείς, σχετικά με το καινοτόμο εγχείρημα της τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων στους servers της Α.Α.Δ.Ε. και εκεί φάνηκαν αρκετές λεπτομέρειες για την λειτουργία της εφαρμογής.

Όσοι νομίζετε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο θα είναι μια πιο εξελιγμένη μορφή των Μ.Υ.Φ., μάλλον θα εκπλαγείτε δυσάρεστα.

Είναι δυστυχώς κάτι πολύ χειρότερο. Για την ακρίβεια είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα, αλλά και με την αγορά γενικότερα.

Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν, εμείς οι λογιστές επειδή έχουμε αρκετό χρόνο για χάσιμο αλλά και επειδή είμαστε εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, θα κληθούμε να τηρήσουμε σε κάθε επιχείρηση διπλά βιβλία.

Ναι καλά διαβάσατε, διπλά βιβλία. Τα βιβλία δηλαδή που ήδη τηρούμε με βάση τα Ε.Λ.Π.  καθώς και μια πιο απλοποιημένη μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων στο “σύννεφο” της Α.Α.Δ.Ε., εκεί που ζουν προφανώς και οι εμπνευστές της ιδέας αυτής.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακουστούν πολλά, όπως το ότι θα καταργηθούν τα απλογραφικά βιβλία, η περιοδική ΦΠΑ, το Ε3 κ.λπ.. Σας πληροφορώ -και εδώ θα είμαστε (ελπίζω) να το δούμε- ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα καταργηθεί.

Κάποια προσυμπλήρωση και κάποια απλοποίηση στα έντυπα θα υπάρξει όταν θα λειτουργήσει (εάν και εφόσον) πλήρως το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων, ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τροφοδοτηθεί το “συννεφάκι” της Α.Α.Δ.Ε. με δεδομένα που αντιστοιχούν στις Μ.Υ.Φ. ολόκληρης της Ευρώπης,  και ο νοών νοείτω….

Είπαν : “Όταν αυτό που κάνουμε δεν αποδίδει, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερο απ’ αυτό και με μεγαλύτερη ένταση.„

Πηγή: Taxheaven